Onze nubische geiten/bokken

Toen wij nog niet zolang op onze boerderij woonden lag er op een avond een valkje tegen ons oude schuurtje aan. Door de harde wind was hij hier tegen aan geblazen en kon niet meer wegkomen. Diezelfde avond hebben wij deze naar de dierenbescherming in Enschede gebracht. Paulette had al vaker met ons te maken gehad en wist dat wij een boerderij hadden en mischien nog wel plek voor een opvangdier van haar. Zij had een dwerggeit opgevangen die, waarschijnlijk door de vorige eigenaar, vastgebonden op de vuilnisbelt achter was gelaten. Jan had een en al oog voor het onfortuinlijke geitje. Terwijl Jan helemaal verliefd was op de kleine geit Truuske was mijn aandacht afgeleid door een grote handtamme mantelmeeuw. Ja zo´n hele grote die je normaal gesproken alleen bij de zee  tegenkomt. Ik was dus ook helemaal verliefd. Ja alles met veren is voor mij heel belangrijk maakt niet uit wat voor vogel het is als er maar veren aanzitten, nou ja onze goffinnie haalden wij uit Amsterdam op en die had alleen nog maar veren op zijn kop. Dacht dat ik een halve vogel gekocht had. Maar nu weer even naar Enschede. Het kon niet anders of de geit ging natuurlijk mee met ons naar Holten. Helaas had Jan niet door dat ik eigenlijk wel een meeuw mee wilde nemen en bij de auto aan gekomen hem toch maar verteld wat ik van de meeuw vond. Even later reden wij met zowel de geit alsmede de meeuw weer terug naar huis. Nog lang genoten van de geit Truuske en de meeuw Robin hebben wij nog een half jaar verzorgd totdat hij aangaf weer vrij te willen zijn. Hij liep normaal gesproken altijd met ons mee en vond het ook leuk om stokken te aporteren net als een hond. Later hoorden wij ook nog van de dierenbescherming in Rijssen dat Robin het leuk vond om bij het horen van een bel uit zijn weide bij haar te vliegen om daarna hard om het huis heen te rennen waar hij achter het bezoek ging staan en hard begon te schreeuwen. Het laten schrikken van bezoekers was een grote hobby van deze lieve vogel. Helaas heeft hij dus die bewuste dag afscheid van ons genomen maar ik was jammer genoeg naar het werk en heb Robin niet weer gezien. Bij het wegvliegen nam hij nog wel één keer een duikvlucht en onder het slaken van een kreet verdween hij voorgoed uit ons leven. Nog steeds hoop ik dat hij ooit weer komt kijken naar zijn huisje in Holten met hopelijk zijn nieuwe vriendin bij zich. Toen onze kleine dwerggeit Truuske enige tijd bij ons was werden wij benaderd door Paulette met de vraag als wij een tehuis wilden bieden aan een kruising bok. Eigenlijk zou hij koosjer geslacht worden maar daar had onze Mazeltje geen zin in. Na de slager een flinke trap te hebben gegeven in een erg gevoelige plek kon de geluksvogel de beentjes nemen. Toen hadden wij er opeens twee.  Toen Truuske enkele jaren later overleed besloten wij om ons te richten op de nubische geit.

Jan had al in zijn jonge jaren een paar nubische geiten gehad maar wilde nu graag enkele keuringswaardig dieren hebbendie ook Cl en Cae vrij waren. Na veel zoeken kwamen wij bij de fam. van de Krol uit waar wij Gijsje en Sita vd stemra kochten. Een jaar later kochten wij bij Marie vd Beek een mooie nubische bok Chackras Black Jack. Dit was een zeer goede keus geweest. Hij heeft ons een mooi aantal lammeren opgeleverd en qua karakter was het gewoonweg een superbok. Black Jack heeft vanaf zijn eerste tot aan zijn laatste keuring veel prijzen gewonnen en vorig jaar is hij ook excelent geworden. Op dat moment was hij bij de fam. de Boer maar wij wisten al toen hij wegging dat hij in een zeer goede conditie was en zoals verwacht werd hij bij de fam. de Boer ook erg goed verzorgd waardoor hij dus terrecht die status haalde. Helaas heeft hij pas geleden tijdens het spelen op stal met onze andere bok Spotlight vd Franciscushoeve zijn rug gebroken en moesten wij helaas de keus maken om hem op 6 jarige leeftijd in te laten slapen. Erg jammer en een groot verlies in de fokkerij. Maar nog belangrijker wij missen een erg lieve en sociale kameraad.

Lammetjes

Het is al weer zo ver na lang wachten zijn de meeste geiten alweer bevallen. Dit jaar zijn het erg veel bokjes maar ook een enkel lam werd er geboren. Het is weer mooi om te zien hoe ze daar spelen met mekaar. Dit jaar hadden wij dankzij de verkoop van onze bok Spotlight naar het buitenland geen eigen dekbok meer. Maar zeker niet getreurd. Van de fam. de Boer hebben wij een zeer mooie en goed ontwikkelde bok Feoras van Oudwoude mogen gebruiken. Feoras is nog een jonge maar erg grote bok die al heel goed op de keuring gedraaid heeft afgelopen jaar. Wij waren ook erg gecharmeerd van hem en het is een imposante verschijning. Weet zeker dat deze mooie vent hoge ogen gaat scoren op de keuring. Qua dekking was het zeker geen slechte keus eigenlijk een super bok voor onze geiten. Hij heeft ons enkele zeer mooie boklammeren gegeven maar ook onze trots Kyra is een mooie dame. Helaas is haar broertje toen hij enkele dagen oud was overleden aan longontsteking. Helaas heeft ook een tijdelijk jasje hem niet erdoor heen gesleept.

 

Feoras v Oudwoude de vader van veel lammeren van ons. Nou is het geen knappe vent en kijk eens naar zijn formaat. Niets te veel gezegd toch! ( jammer voor ons maar hij was niet te koop)

De keuring

Wat gaat het toch snel zo krijg je weer lammetjes en nu is het al weer bijna zover dat de laatste keuring van dit jaar gehouden word. Het was weer een gezellige boel. Mooi om te zien hoe iedereen de ander helpt als je een keer met meerdere geiten de ring in moet. Ook nu weer veel mooie dieren in de ring zien komen. Dit jaar deden wij ook voor het eerst mee met onze bonte geiten.Dankzei de nubische en de bonte geiten hebben wij dit jaar onze prijzenkast uit kunnen breiden met enkele bekers.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen.

Het is nog maar net de eerste maand van het jaar en bij ons dienen de eerste lammeren zich al aan. Zo heeft onze bonte geit een mooie dochter gekregen en ook één van onze nubische dames heeft een mooi stel lammeren. Allen gelukkig goed gezond.

Dat de bonte geit nu al een lam had was niet de bedoeling. Wij hadden een zeer jong boklam Leonard, raszuivere nub en nakomeling van Feoras, die gewoon bij zijn moeder loopt in de gesamelijke stal. Normaal moet dat kunnen en ook iedereen dacht dat ze op die jonge leeftijd nog niet geslachtsrijp konden zijn maar de geboorte van dit lam toont wel heel duidelijk het tegendeel. Leonard was tijdens de dekking drie maand oud. Hoe dan ook een supermooi lam. We hebben haar Romy genoemd.

Drieling geboren

Gisteren is onze Britt bevallen van een drieling. Twee jongetjes en een meisje. Je zag niet aan Britt dat ze drie lammetjes zou krijgen. Waarom het niet te zien was werd duidelijk toen ze er waren. Wat een kleintjes. Om er zeker van te zijn dat ze niet ziek worden van het koude weer hebben wij ze direkt ook bij ons op het deel gelegd. De koeien en kalveren keken wel even heel vreemd naar dat kleine spul. Jammer dat ik even geen tijd had om een filmpje ervan te maken. Om alles er aan te doen om ze gezond te houden hebben wij ze maar een paar hondejasjes aangetrokken. Vandaag nog even snel wat beter passende hondejasjes gekocht. Behalve dat het stoer staat zie je toch wel dat ze het aangenaam vinden. Alleen de allerkleinste voelt nog een beetje koud aan als je zijn oren voelt en neus. Haar hebben wij nu binnen in de woonkamer in een bak gelegd. Zogauw ook zij zich goed kan redden gaat ze weer naar de anderen.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marleen | Antwoord 17.10.2021 18:40

Wij zouden graag een nubische geit aanschaffen als gezelschap voor ons en onze 2 dwerggeitjes van een half jaar oud..hebben jullie nog jonge geiten?

Stefanie De Vits | Antwoord 05.04.2021 22:34

Beste, wij zijn opzoek naar een hoornloos geitje om vrij in de tuin bij ons te lopen. Kan iemand mij helpen waar ik zo eentje kan kopen?
Grt Stefanie

Marian 20.04.2021 09:36

Hoi Stefanie, wij hebben wel onthoornde geiten. Mocht u een geit in uw tuin laten lopen kijk dan wel eerst of er geen giftige planten staan.

Mandy schreuder | Antwoord 22.03.2021 11:29

Goedemorgen,Misschien een rare vraag,maar wij willen graag nubische geitjes voor gezelschap bij ons paard? gaat dat? en kunnen deze achter schrikdraad?

Marian Nijhof-Heller 04.04.2021 21:01

Hallo Mandy,
Ik had uw vraag niet gezien. Excuses voor de late reactie. Ja wat u vraagt kan heel goed.
Met vriendelijke groet,
Marian

Arij Mosterd | Antwoord 19.10.2020 18:01

Ik ben op zoek naar Zwart bonte nubische bok met maanvlekken Arij Mosterd 0651606450

Agnes | Antwoord 28.04.2020 19:47

ik wil weten of ze ook boventanden krijgen

Marian 09.05.2020 22:44

Hoi Agnes wat een leuke vraag. Nee de geiten krijgen boven geen tanden. Alleen kiezen hebben ze boven wel.

Lotte | Antwoord 21.02.2019 12:22

Hallo,

Ik ben opzoek naar een Nubische geit, Zwoeger, CA, Cl, scrapie en zwoegervrij.
Hebben jullie deze te koop of verwachten jullie deze nog te krijgen?Groet

Deknopper Jan | Antwoord 03.10.2018 20:29

heb je een Nubische moedergeit , cae en cl-vrij te koop ?

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

17.10 | 18:40

Wij zouden graag een nubische geit aanschaffen als gezelschap voor ons en onze 2 dwerggeitjes van een half jaar oud..hebben jullie nog jonge geiten?

...
20.04 | 09:36

Hoi Stefanie, wij hebben wel onthoornde geiten. Mocht u een geit in uw tuin laten lopen kijk dan wel eerst of er geen giftige planten staan.

...
05.04 | 22:34

Beste, wij zijn opzoek naar een hoornloos geitje om vrij in de tuin bij ons te lopen. Kan iemand mij helpen waar ik zo eentje kan kopen?
Grt Stefanie

...
04.04 | 21:01

Hallo Mandy,
Ik had uw vraag niet gezien. Excuses voor de late reactie. Ja wat u vraagt kan heel goed.
Met vriendelijke groet,
Marian

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE