Piemontese koeien

Onze piemontese

Zoals al beschreven kwam ik uit de stad maar Jan was geboren en getogen op een boerderij. Al heel jong kocht hij zijn eerste koe, toen nog een melkkoe. Enkele jaren later besloot hij toch over te stappen op een vleesras. Hij wilde een koe die makkelijk afkalfde zonder enige ingreep en kwam na lang wikken en wegen uit bij het piemontese ras. Bij een zeer goede fokker, de familie Peters kocht hij zijn eerste kalf Marchella. Langzamerhand groeide de veestapel en ook de kennis kwam met de jaren. Langzaam aan won hij steeds meer prijzen. Toen ik hem leerde kennen had hij een mooi aantal koeien stieren enz bij mekaar. Ik was al direkt verkocht bij het zien van de koeien, stieren en kalveren. Vooral het makkelijke karakter sprak mij erg aan. Ook ik kon er alles mee en bij doen en het werken met en bij de koeien sprak mij erg aan. Maar ik vind ook dat als je voor een boerenjongen kiest je ook zijn achtergrond moet respecteren en zo niet je niet de keus moet maken om met een boer verder te gaan. Ook hij moest mijn liefde accepteren, de vogels. Gelukkig is dit wederzijds. Na enige tijd hebben wij toen samen ons boerderijtje gekocht in Holten en met enkele koeien zijn wij hier weer verder gegaan met de fokkerij. Ook Jan zijn oude koe Marchella, oma Marchella en oma Maaike kwamen met ons mee. Maaike gaf ons het eerste kalf en algauw werd ook Marchella haar kalf geboren. Jan was er die dag niet zodat ik voor het eerst helemaal alleen mijn kalf moest halen. Ja ik had geen keus want oma Marchella liet mij toch wel merken dat ik haar moest helpen. Nou dat ging gelukkig goed en algauw lag daar een mooi kalf. Nog vele jaren hebben wij onder andere van deze twee oma's kunnen genieten. Oma Marchella  heeft nog de mooie leeftijd van 18 jaar bereikt en ook op die leeftijd nog haar kalf grootgebracht.  De Piemontese is een ras die oorspronkelijk uit Italie komt. Via onze vereniging, die sperma uit Italie importeert, kopen wij altijd van diverse stieren enkele rietjes sperma. Natuurlijk niet zomaar enkele stieren maar na lang bestuderen hopen wij de stier te kiezen die onze veestapel de verbetering geeft die wij zoeken. Één keer in het jaar organiseert de vereniging een reis naar Cuneo waar een grote keuring word gehouden. Jan is er al een keer geweest en heeft er een mooie indruk aan overgehouden. Ooit hopen wij er een keer samen naar toe te gaan maar tot nu toe beperkt ons contact met de Italiaanse fokkers zich met de verslagen in de Piemontees, ons vakblad, en het meedoen aan de fotowedstrijd tijdens deze show in Cuneo. Vorig jaar voor het eerst meegedaan en de 1e prijs gewonnen en nu maar duimen dat de foto van dit jaar het ook zo goed doet. Hoe dan ook eenmaal besmet met het piemontese virus kom je er moeilijk weer af maar dat hoeft ook totaal niet. Zo ook het deelnemen aan de keuringen. Dit is altijd weer een belangrijk evenement waar wij naar uitkijken. Na het in goede handen overlaten van onze dieren vertrekken wij naar een van de twee keuringen.

Nieuwe aanfok

Zoals altijd zijn ook nu al onze koeien weer in één keer drachtig. Gelukkig is Jan daar een kei in en is zijn tochtigheids waarneming erg goed. Onze 5 dames staan er maar mooi bij met hun dikke ronde buiken. Natuurlijk kan het niet snel genoeg zover komen dat er dan ook daadwerkelijk weer kalveren bij ons over de deel rondracen. Toch maar weer 9 maand wachten.

Nou eindelijk is het zover. In één maand zijn al onze moeders bevallen van mooie gezonde kalveren. Natuurlijk zijn wij er bij maar meestal is het niet meer dan even een klein beetje meehelpen als het kalf geboren word en met helpen bedoel ik gewoon even de pootjes vasthouden om moeders tijdens het persen mee te helpen. Al gauw glijdt het kalf er dan zo af. Er was er maar ééntje die even hulp nodig had met een krik maar als je hem ziet begrijp je ook waarom. Later dit jaar na de keuring in Enter zetten wij de foto's er op van onze kalveren maar nu nog even niet. Een paar wel maar niet meer omdat het leuker is als je ook door mede fokkers verrast word en zo de keuring ook spannend blijft. Hebben wij nu de beste of gaat een ander er vandoor met de titel? Wij zullen het zien op 1 augustus 2013 in Enter tijdens de pony en paardenmarkt. Kom allen kijken naar dit mooie spektakel. Behalve dan de keuring en de pony markt is er ook nog een braderie/rommelmarkt. Vermaak dus voor zowel jong als oud.

Maar ja dan ligt daar het pasgeboren kalf en na het voor de moeder gelegd te hebben zodat zij het kan drooglikken krijgt het kalf al direkt zijn oormerken in. Wij vinden dit fijner omdat dan de oren nog niet zo erg gevoelig zijn en het na even schudden helemaal niet meer erg is voor het kalf. Hierna word ook direkt moeder gemolken met de hand en krijgt het kalf via de speenemmer zijn eerste biest. Binnen het uur staat dan meestal het kalf al waarna wij het begeleiden naar moeder toe en meehelpen om de tepel te kunnen vinden. Na een paar keer geoefend te hebben met het kalf kan hij of zij het zelf. Wat nu zo mooi hier aan is dat onze kalveren zo lekker lief en makkelijk zijn. Zo ook onze kalf van enige jaren geleden Big Boss liep makkelijk mee op de keuring en na die tijd konden wij hem gewoon mee nemen naar de trailer zo tussen de mensen door. Na deze keuring waar onze Big Boss kampioen en mister toekomst werd is hij verkocht als dekstier. Daar doet hij goed zijn werk en wij hadden van die mensen gehoord dat hun kinderen nog steeds op big boss rijden.

Jammer dat het nu nog niet zo warm is om onze koeien met kalveren naar buiten te doen. Hoop dat het gauw beter word en wij kunnen genieten van onze dieren in de wei. Gelukkig kan het bij ons wel maar veel boeren hebben de pech dat ze door de mestwetgeving de koeien niet meer naar buiten kunnen laten gaan. Hopelijk verranderd dat ooit weer ten goede en kan zowel de koeien als de boeren en ook de mensen weer genieten van koeien in de wei.💋

Lekker genieten van onze kudde
Vandaag even samen in de wei naar onze dieren gekeken. Mooi om te zien hoeveel plezier ze hebben.

De keuring in Enter

Eindelijk was het dan zover, de keuring in Enter word gehouden. De dag ervoor gezorgd dat de pink en stierkalf met moeder op stal kwamen te staan. Dat Maaike het niet leuk vond dat haar vriendin naar binnen ging liet ze ons toch wel erg goed merken door over twee hekken heen te springen. Gelukkig liep alles goed af en konden wij al gauw beginnen met het wassen van de twee dieren. De volgende dag al vroeg met Duncan en Marian naar Enter. De sfeer is zoals altijd erg goed. Iedereen is bereid de ander te helpen als hij met meerdere dieren de ring in moet. Hoe dan ook de concurentie was niet mis en het werd een erg spannende dag. Als eerste ging Duncan met zijn leeftijdsgenoten de ring in. Na goed gekeken en overlegd te hebben kwam onze Duncan als winnaar uit de bus. Helaas werd hij geen mister toekomst maar wie weet binnenkort in Zwolle waar hij zeker heen gaat.

Na diverse andere groepen kwam nu onze Marian in de ring. Ook nu weer even een spannende tijd maar gelukkig onze Marian word ook winnaar in haar rubriek. Na weer andere rubrieken te hebben gekeurd kwam ook voor haar de keuring voor miss toekomst. Helaas kreeg ze niet de titel maar werd wel reservekampioen. Ook zij gaat mee naar zwolle op 26 oktober.

 

Duncan word kampioen in zijn rubriek. Een mooie spierbundel.
Marian, hier links op de foto, word kampioen in haar rubriek en reservekampioen.
De laatste keuring van dit jaar alweer. Bernard word rubriekskampioen, kampioen en overall kampioen

Op naar alweer de laatste keuring van 2014

Zoals elk jaar ook dit jaar weer meegedaan aan de keuring in Enter. Dit jaar gingen wij erheen met onze pink en ons vaarskalf. Het was een mooie zonnige dag. Helaas was er dit jaar iets minder inschrijvingen maar ja hopelijk zijn die er in Marienheem weer bij.

De concurentie deed zeker niet voor mekaar onder zodat het dus een spannende keuring werd. Ons vaarskalf moest het helaas afleggen tegen zijn betere concurent, maar ja wat brengt volgend jaar? Zij is nog volop in ontwikkeling. Met onze pink ging het beter. Zij werd 1e in haar rubriek maar ook reservekampioen.

Volgende week sluit de inschrijfing van de keuring in Marienheem waar wij natuurlijk ook heen gaan. Het is nog even wikken en wegen welke dieren er dit keer heen gaan mischien onze stier Duncan die nu anderhalf jaar oud is.

De kandidaten zijn ingeschreven

Afgelopen week hebben wij de keus gemaakt. Naar de Nationale Keuring in Marienheem nemen wij twee dieren mee. Duncan de stier blijft helaas thuis. Onze pink Marian11 gaat mee en kalf Marian 14.

De Nationale Keuring word gehouden op zaterdag 25 oktober in Manege Bartels, Raamsweg 12, 8106 RK Marienheem. Ik zou zeggen komt allen kijken, wat de entree is weet ik eigenlijk niet maar wel dat het voor de liefhebber een leuke belevenis is.

Behalve ons ras worden er in andere ring Blonde d’Aquitaine gekeurd.

Daarna is het weer gedaan met de keuringen en gaan wij ons voorbereiden op de geboorte van onze kalveren die vanaf maart 2015 geboren kunnen worden.

jan ligtenberg 02.06.2014 21:34

hallo jan en marjan jan wil jij even contact met mij opnemen
de h.g. jan ligtenberg tel.512493

Jan 02.06.2014 22:48

Hoi Jan,
Heb je bericht gelezen en bel je morgen.

groeten,

Jan en Marian

Nieuwe reacties

22.05 | 13:35

Hallo Sylvia,
Wat fijn om van jou te horen. Vergeten waren wij jullie niet. Wel helaas jullie adres kwijt ivm verbouwing. Ons email is jansfarm76@gmail.com

22.05 | 07:24

Hoi Marjan,
Hier het baasje van Belle 💛
Heel graag zou ik in contact komen met jou kan ik jou mailen/berichten?
Hartelijke groet,
Sylvia

23.11 | 03:39

Hoi Carin,
Wat naar dat je vriend ziek is en zijn papagaai niet meer kan houden. Ik heb niet direct geantwoord omdat ik eerst wilde uitzoeken of ik een plek had

23.11 | 03:22

Deel2
Ik moet zeggen dat ik door opvang van diverse vogels helaas mnu geen plek meer heb. Hoe graag ik het ook wil ik heb helaas geen plek nu. Sterkte.Gr, Maria